Success Stories

Βασιλική Βουρλιωτάκη

Executive Chef, εστιατόριο OUSIA, Νέα Υόρκη, Απόφοιτη 2008

Απόφοιτη  2008

Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας 2020 – Gold Medal

 

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μαγειρική;

Νομίζω πως η πρώτη φορά που ανακάλυψα ότι μου αρέσει να μαγειρεύω, ήταν όταν ήμουν 8 ετών. Έβρισκα την ευκαιρία, όταν οι γονείς μου έπρεπε να με αφήσουν είτε με τη γιαγιά μου είτε αργότερα μόνη μου, να ξεκινήσω τα μαγειρέματα βγάζοντας από τα ντουλάπια όλα τα σκεύη και τα βιβλία μαγειρικής της μητέρας μου! Αργότερα, γύρω στα 17, διαπίστωσα ότι είναι αυτό με το όποιο θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά.

Υπάρχουν σημαντικά πράγματα για σένα που θυμάσαι από τις σπουδές σου;

Κάτι πολύ σημαντικό που θυμάμαι από τις σπουδές μου, είναι ότι όσο περνούσε ο καιρός και ενώ μαθαίναμε τις βάσεις της μαγειρικής και ξεκινούσαμε επίσης και τις μαθητικές ώρες μέσα στα εργαστήρια – κουζίνες, τόσο περισσότερο μεγάλωνε το ενδιαφέρον μου, η ανυπομονησία μου να βρεθώ μέσα σε μια κουζίνα επαγγελματικά, τόσο πιο σίγουρη ήμουν για αυτό που θέλω να ακολουθήσω. Θυμάμαι, επίσης, πως ενώ ξεκινούσαμε πολλά παιδιά μαζί τις σπουδές μας, στο τέλος λίγοι ήταν εκείνοι που ακολούθησαν τη μαγειρική σαν επάγγελμα και αυτό γιατί η κουζίνα δεν είναι ένα εύκολο περιβάλλον, αν δεν την αγαπάς πραγματικά.

Πώς ήταν το επαγγελματικό σου ξεκίνημα;

Το επαγγελματικό μου ξεκίνημα μπορώ να πω ότι ήταν σχετικά καλό. Όπως όλα τα παιδιά, έτσι κι εγώ, έπρεπε να κάνω την πρακτική μου μέσα σε μια πραγματική κουζίνα ενός ξενοδοχείου και να αρχίσω να βλέπω πώς είναι στην πραγματικότητα να πρέπει να μαγειρέψεις για κόσμο και μάλιστα αρκετό, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με συγκεκριμένα standards, ακολουθώντας τους κανόνες της κουζίνας, τους κανόνες ενός σεφ και γενικά, ξεκίνησα να παίρνω μια ιδέα του τι θα επακολουθήσει.

Σήμερα που βρίσκεσαι;

Σήμερα βρίσκομαι στη Νέα Yόρκη. Είμαι εδώ τα τελευταία σχεδόν 6 χρόνια και εργάζομαι σαν Executive chef σε εστιατόριο στο κέντρο του Μανχάταν.

 Μπορείς να μας αναφέρεις τους πιο σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής σου πορείας ως σήμερα;

Ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής μου πορείας σίγουρα ήταν το Παρίσι. Αυτή η πόλη είναι σίγουρα μεγάλος σταθμός για κάθε μάγειρα. Είχα την τύχη και ευκαιρία να εργαστώ για το εστιατόριο HELENE DARROZE, δίπλα σε έναν καταπληκτικό σεφ, να δω και να επεξεργαστώ όμορφα υλικά, σε ένα πολύ επαγγελματικό περιβάλλον και γενικά να πάρω πολύ γερές βάσεις. Φυσικά, σημαντικοί σταθμοί ήταν και το Μόναχο αλλά και το Μόντε Κάρλο.

Πώς νιώθεις για το επάγγελμά σου μετά από όσο καιρό ασχολείσαι με αυτό;

Ξεκίνησα να βρίσκομαι στις κουζίνες το 2007-2008. Μπορώ να πω μετά από όλα αυτά τα χρόνια, ότι πάντα νιώθω πολύ όμορφα όταν βρίσκομαι μέσα σε μια κουζίνα και μια ικανοποίηση μετά από κάθε επιτυχία στους στόχους που βάζω και πραγματικά νιώθω σαν να ξεκίνησα χθες αυτό το όμορφο ταξίδι.  Έχω σίγουρα πολύ δρόμο ακόμη να διανύσω και ανυπομονώ.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα αποφάσιζε να ασχοληθεί με το επάγγελμά σου;

Αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω από καρδιάς είναι ότι αν αγαπάς αυτό που κάνεις, ό,τι και αν είναι αυτό, σίγουρα θα πετύχεις! Αν όμως κάνουμε κάτι, απλά για να πούμε ότι το κάνουμε, σίγουρα η κουζίνα δεν είναι ένα περιβάλλον που θα ήθελες να επιλέξεις. Είναι σκληρό περιβάλλον και σίγουρα για δυνατούς χαρακτήρες. Από την άλλη, η μαγειρική σου προσφέρει απίστευτα συναισθήματα και μπορεί να σε ταξιδέψει  σε όλο τον κόσμο μέσα από ένα πιάτο και μόνο. Θα πρέπει, λοιπόν, κάποιος που θα αποφασίσει να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα, να δει αν πραγματικά μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του στη θέση να μαγειρεύει, πραγματικά από το πρωί μέχρι το βράδυ τις περισσότερες φορές, και μάλιστα, να το κάνει με ευχαρίστηση και αγάπη για αυτό που κάνει. Άν ναι, τότε καλωσήρθες!

Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι;

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτή την ευκαιρία που μου δώσατε να εκφράσω την άποψή μου και να ευχηθώ μια καλή αρχή και καλή επιτυχία στους επόμενους μάγειρες !!!

 

Ευχαριστούμε Βασιλική!

Μάρτιος 2021

Newsletter

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Εγγραφή», επιβεβαιώνω ότι είμαι άνω των 18 ετών. Παρέχω τα στοιχεία επικοινωνίας μου ώστε η LE MONDE να μπορεί να με πληροφορεί σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε εμένα. Γνωρίζω πως μπορώ να σταματήσω ανά πάσα στιγμή τη LE MONDE από το να επικοινωνεί μαζί μου.