Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη ζαχαροπλαστική;
Η ζαχαροπλαστική προέκυψε στη ζωή μου ύστερα από παρότρυνση της μητέρας μου, η οποία όντας ζαχαροπλάστης μου μετέφερε το «μικρόβιο» της ζαχαροπλαστικής και της ακρίβειας που χρειάζεται στο επάγγελμά μας. Από μικρή ηλικία, και όποτε οι καταστάσεις το επέτρεπαν, με έπαιρνε κάποιες φορές μαζί της στο εκάστοτε εργαστήριο που εργαζόταν και με έκανε να αγαπήσω τη ζαχαροπλαστική, βλέποντας τη δημιουργική πλευρά της.
Υπάρχουν σημαντικά πράγματα για σένα που θυμάσαι από τις σπουδές σου;
Από τις σπουδές μου στη LE MONDE, θα μου μείνει αξέχαστο το υψηλό επίπεδο σπουδών που μας παρείχαν και η συνεχής προσπάθεια των καθηγητών μας να μας μεταδώσουν την αγάπη τους και τον σεβασμό προς το επάγγελμα. Και φυσικά, το ενδιαφέρον της σχολής για την επαγγελματική μου αποκατάσταση.
Πώς ήταν το επαγγελματικό σου ξεκίνημα;
Ξεκίνησα πολύ νωρίς τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα παράλληλα με τις σπουδές μου. Η σχολή με βοήθησε να κάνω το καλύτερο ξεκίνημα που θα μπορούσα βρίσκοντάς μου δουλειά στο ζαχαροπλαστείο «Πανόραμα» στην Κηφισιά. Έμαθα δίπλα σε έναν παραδοσιακό ζαχαροπλάστη να εργάζομαι σκληρά, να σέβομαι τους πελάτες και να προσέχω την ποιότητα που τους προσφέρω.
Σήμερα που βρίσκεσαι;
Σήμερα εργάζομαι ως Pastry Chef στο ξενοδοχείο “The Stanley Hotel” στην Αθήνα και παράλληλα είμαι καθηγητής ζαχαροπλαστικής στη LE MONDE (ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα από τότε που ήμουν μαθητής στη σχολή)
Μπορείς να μας αναφέρεις τους πιο σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής σου πορείας ως σήμερα;
Όλα τα ζαχαροπλαστεία, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που έχω δουλέψει έχουν συμβάλει στο να γίνω ο ζαχαροπλάστης που είμαι σήμερα και το καθένα ξεχωριστά με έχει επηρεάσει τόσο σαν άνθρωπο όσο και σαν επαγγελματία. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιο από όλα τα ζαχαροπλαστεία, αυτό θα ήταν η συνεργασία μου με τον Executive Pastry Chef Αναστάσιο Τυρανόπουλο, τον οποίο τον θεωρώ και μέντορά μου και από τα ξενοδοχεία θα ήταν η περίοδος που εργαζόμουν ως Pastry Chef του εστιατορίου Premiere στο Athenaeum Intercontinental, όπου γνώρισα την υψηλή γαστρονομία.
Πως νιώθεις για το επάγγελμά σου μετά από όσο καιρό ασχολείσαι με αυτό;
Νιώθω δημιουργικός. Είναι ένα επάγγελμα που σε κρατάει συνεχώς σε εγρήγορση και σου αναπτύσσει την φαντασία.
Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα αποφάσιζε να ασχοληθεί με το επάγγελμά σου;
Ότι θέλει υπομονή, σκληρή δουλειά και ταπεινότητα. Για να πετύχεις σε κάθε επάγγελμα πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις και να σέβεσαι τους συνεργάτες και τους πελάτες σου. Να αναγνωρίζεις την αξία των παλιών και να βοηθάς τους νέους να προχωρήσουν και να το αγαπήσουν και αυτοί.
Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι;
Να κάνετε όνειρα, να βάζετε στόχους και να μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια να τους πετύχετε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την σχολή που είναι δίπλα μου από τα πρώτα μου βήματα στο επάγγελμα και με στηρίζει μέχρι σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια.